התמכרות למשככי כאבים-מגיפה של סחר בסמים חוקיים
התמכרות למשככי כאבים
הופכים את הבלתי אפשרי לאפשרי
התמכרות למשככי כאבים
ד"ר מזרחי אברהם מייסד טאותרפיה
מגיפה של סחר בסמים חוקיים
ההתמכרות למשככי כאבים היא התמכרות קשה, ישנו סחר בבני אדם ומי שמבצע אותו הם רופאים שמסממים את האנושות עבור חברות תרופות המרשם. רבים הפכו למכורים לסמים חוקיים אלו והגמילה קשה ומצריכה הקרבה. בשיטת טאותרפיה שייסד ד"ר מזרחי אברהם מציעים גמילה וטיפול אישי וקבוצתי במרכז יום או בעבודת 12 הצעדים בצורה קבוצתית. טאותרפיה המכון הישראלי המוביל בישראל.
מרכז הוליסטי לטיפול בטראומה, התמכרויות וחוסר איזון נפשי בתאילנד
"בואו לתחילת המסע לחופש מהתמכרות לאלכוהול, סמים, כדורים ותגלו מחדש את חייכם בחיבוק השקט של "DaoTherapy Rehab בתאילנד—במקום שבו ריפוי הוליסטי פוגש החלמה מעצימה."
האם קיימת מגיפה של כדורי מרשם ממכרים ?
תלות יתר בתרופות הניתנות במרשם הפכה נפוצה מאוד בעולם המערבי בשנים האחרונות. התלות מתחילה בדרך כלל בשימוש בתרופה לשם התגברות על כאב או טיפול בתופעה מטרידה, ועשויה להפוך לתלות בתרופות עד כדי התמכרות חסרת שליטה ואף מסכנת חיים.
תלות היתר מתרחשת בדרך כלל בשימוש בתרופות ממשפחת האופיואידים, המשמשות לטיפול בכאב בינוני עד חמור (בהתאם לתכשיר). שימוש מזיק (Misuse) בתרופות מרשם, כולל משככי כאבים, מוגדר כשימוש שלא לפי ההנחיות שנרשמו על ידי הרופא ו/או שלא לצרכים רפואיים.
אתם לא אשמים בהתמכרות – ואתם לא לבד יותר
חצי מיליון אמריקאיים מתו בשנים האחרונות מאופיאטים:
האם קיימת מגיפה של התמכרות לתרופות מרשם
כחצי מיליון אמריקאים מתו בעשור האחרון כתוצאה מבולמוס יתר של שימוש באופיאטים בעידוד רופאים וחברות תרופות המרשם.
לאחרונה החברות הגדולות בעולם כולל טבע נקנסו בסכומי עתק בעקבות סימום האמריקאים.
ומה קורה אצלנו בישראל?
יתרונות וסיכונים של האופיואידים
תרופות ממשפחת האופיואידים משמשות לשיכוך כאבים ולטיפול במצבים שונים אך עלולות לגרום להתמכרות ויש להן פוטנציאל לשימוש לרעה ולמינון יתר, בעיקר בשימוש ממושך.
מידע מורחב אודות התכשירים השונים ניתן למצוא בעלוני התכשירים, אשר מצורפים לאריזת התכשיר ונמצאים במאגר התרופות.
תופעות הלוואי הנפוצות של האופיואידים הן עצירות, גרד, בחילות, הקאות ודיכוי נשימתי שעשוי לסכן חיים.
תגובה למינון יתר יכולה להתבטא בנשימה איטית ואף לגרום למוות. ההשפעה האופורית של תרופות אלו והפחתת חרדה, מעלות את הסיכון לצריכה נרחבת ולהתמכרות.
תלמדו עם המקצוענים ביותר
מסלולי הלימודים של טאותרפיה
התפתחות תלות יתר:
"זה מתחיל בכאב ומסתיים בסבל ארוך טווח"
עבור מי שסובלים מכאב אקוטי בינוני עד קשה, תרופות ממשפחת האופיואידים הן היעילות ביותר לשיכוך הכאב. אך עבור הסובלים מכאב כרוני (מתמשך), מהוות תרופות ממשפחת האופיואידים מרכיב אחד מתוך טיפול כוללני.
בהיעדר פתרון רפואי אחר ובהיעדר ניסיון להפסיק את הטיפול, משכך הכאבים מאבד מיכולתו לסייע בהתמודדות עם הכאב, המטופל מפתח סבילות לתרופה, ונאלץ להגדיל את המינון כדי להשיג את תחושת ההקלה שהתרגל אליה. ללא הגדלת מינון, עלולים להופיע תסמיני גמילה. כלומר, נוצרת תלות פיזיולוגית ורגשית בתרופה, שללא הכוונה רפואית עלולה להיות מהירה ומסוכנת.
בנוסף, ישנם מטופלים המתלוננים על החמרת הכאב עם הזמן, אך אצל חלקם ההחמרה נובעת מרגישות יתר לכאב וחוסר יעילות של תרופות אלו, שאף יכולות להחמיר את הכאב ואז הפתרון אינו העלאת המינון אלא דווקא הפחתה ומעבר לתכשיר אחר.
תרופות מרשם האופיאטיות
בין התרופות האופיאטיות הנפוצות:
Oxycodone (החומר הפעיל בתכשירים כגון OxyContin, Targin, Percocet)
Morphine (החומר הפעיל בתכשירים כגון MCR, M.I.R)
Buprenorphine (החומר הפעיל בתכשירים כגון Butrans)
Fentanyl (החומר הפעיל בתכשירים כגון Fenta, Actiq, Abstral)
הסיבה לשכיחות תופעת תלות היתר:
המדיניות העולמית היא מייצרת סחר בסמים חוקיים
הסיבה המרכזית לעליה בתופעת ההתמכרות לתרופות מרשם היא שינוי במדיניות ארגון הבריאות העולמי והאו"ם, אשר הנחו את המדינות השונות לשפר את הנגישות לתרופות מרשם אופיאטיות עבור הנזקקים. מדיניות חדשה זו גרמה לעליה בשימוש בתרופות אלו בכל העולם, משום שאפשרה לרופאים לתת מרשמים לתרופות אלו ביתר קלות, ולא רק לנזקקים. אך עם התפשטות התופעה של תלות יתר במשככי כאבים, בשנת 2016 החל ארגון הבריאות העולמי להדגיש את הצורך באיזון בין נגישות ומתן טיפול הולם להקלת הסבל של המטופלים לעומת שימוש מזיק, התמכרות וזליגת התרופות לשוק השחור.
דפוסי התלות יתר במשככי כאבים:
תלות יתר לאחר פגיעה או מחלה:
תופעת תלות היתר בשימוש בתרופות מרשם ומשככי כאבים רווחת בעולם בשיעורים שונים. ישנם שלושה דפוסי שימוש מרכזיים:
תלות יתר לאחר פגיעה או מחלה:
התמכרות המאפיינת מי שנפגעו בטראומה, תאונה או סובלים ממחלות קשות וכרוניות, המטופלים באמצעות תרופות אופיאטיות להקלת סבל ועוצמות כאב גבוהות.
על פי רוב, מדובר באוכלוסייה נורמטיבית שלא מאופיינת בפוטנציאל התמכרותי לפי הגורמים המטפלים, אך חלקה מפתח תסמיני התמכרות.
מטופלים אלו פונים למספר רב של רופאים, הן דרך קופת החולים והן באופן פרטי, רוכשים את התרופות בבתי מרקחת פרטיים או של הקופה.
בהיעדר פיקוח רפואי, מערכת מרכזית או נטייה מוקדמת להתמכרות, לא ניתן לחסום את כמות התרופות המסופקת להם והצריכה עלולה להפוך לבלתי מבוקרת ולהוביל לתלות.
תלות יתר כרונית לחומרים פסיכואקטיביים
סוחרי הסמים הם רופאים וסוחרים ברחוב:
התמכרות המאפיינת בעיקר מי שנמצאים במרכזים לטיפול תרופתי ממושך (מרכזים לטיפול בבעלי תלות יתר באופיואידים), העושים שימוש מזיק בתרופות מרשם ומשככי כאבים בנוסף לטיפול התרופתי שניתן להם עבור ההתמכרות. את המרשמים לתרופות הם משיגים דרך רופאים שונים או בשוק השחור.
תלות יתר מחודשת:
התמכרות המאפיינת את מי שבעברם היו מכורים פעילים לחומרים פסיכו-אקטיביים, נגמלו אחרי תקופה ארוכה של טיפול, אך בעקבות הידרדרות במצבם הגופני או תאונת דרכים, נזקקים לטיפול בכאב ומכאן מתחילים מחדש שימוש מאסיבי בתרופה, שמעורר את ההתמכרות מחדש. את המרשמים לתרופות הם משיגים דרך רופאים שונים או בשוק השחור.
הימנעות מתלות יתר בתרופות מרשם
כדי להקטין את הסיכון להתמכר לתרופות מרשם, חשוב להשתמש בהן בזהירות:
חשוב להקפיד כי הטיפול התרופתי ייעשה בהתאם לייעוץ הרופא המטפל ותוך מעקב צמוד.
לפני נטילת תרופה חשוב לוודא כי שם התרופה, התדירות, משך הטיפול, תופעות הלוואי והסיכונים הפוטנציאליים מוכרים וידועים.
מטופלים הסובלים מהתמכרות בכלל ולחומרים פסיכואקטיביים בפרט, נדרשים לעדכן את הרופא המטפל על מנת שהמעקב יהיה צמוד יותר וימצאו חלופות בעלות פוטנציאל התמכרותי מופחת.
נכון שבתוך משפחת הסמים, , הקוקאין, נתפס בתוך חיינו כסם שאינו מזיק, סם המלכים הוא מכונה, הקוקאין נחשב טהור מכיוון שאין לו התמכרות פיזית, הגוף אינו מפתח תלות כימית אורגנית בקוקאין.
גמילה ממשככי כאבים בשיטת 12 הצעדים:
הגמילה מהימורים או התמכרות למשככי כאבים היא תהליך מאתגר שדורש התמדה, כוח רצון גבוה ותמיכה רבה. תכנית 12 הצעדים, שנוצרה כדי לעזור בהתמודדות עם התמכרות לאלכוהול, נועדה באופן מיוחד להתמודדות עם התמכרות לסמים, סבל וכאב. אולם, המובן מאליו הוא שיישום רוח ה-12 הצעדים יכול לסייע גם בהתמודדות עם התמכרות למשככי כאבים.
למרות שהצעדים עצמם יכולים להיות דומים לאלו בהתמודדות עם התמכרות לאלכוהול, היתרונות כמו הבנת הכלים להתמודדות עם רצון להתמכרות, התמיכה הרוחנית והשיפור הרגשי עשויים להיות מועילים גם לגמילה ממשככי כאבים. אם אתה חושב על להשתמש בתכנית 12 הצעדים להתמודדות עם התמכרות להימורים, הנה כמה אספקטים שעשויים לסייע לך:
1. הבנה של האמונה בכוח הרוחני: תהליך הגמילה ממשככי כאבים עשוי להצריך האמונה בכוח הרוחני וביכולת להתמודד עם האתגרים.
2. הבנה וההתמודדות עם רגשות: הגמילה ממשככי כאבים עשויה להיות מקושרת לרגשות מורכבים כמו חרדה ורגשות של אי-וודאות. הצעדים עשויים לסייע לך ללמוד איך להתמודד עם רגשות אלו.
3. שיפור איכות החיים הרגשית: התהליך עשוי לסייע לך למצוא אפשרויות חיוביות למלאת זמן ולהתחברות חברתית מחדש, עשויים להוביל להפחתת הצורך במשככי כאבים.
4. התמיכה הרוחנית והחברתית: הקהילה סביב תכנית 12 הצעדים יכולה לספק תמיכה חשובה בתהליך הגמילה, גם כאשר מדובר בהתמודדות עם משככי כאבים.
5. התמודדות עם רצון לפעילות של הרס עצמי: כפי שהתוכנית עוזרת להתמודדות עם הרצון לשתיית אלכוהול, התכנית יכולה לסייע בהתמודדות עם הרצון למשככי כאבים.
6. התמקדות בגישה אישית ורוחנית: פיתוח יכולת התמודדות רגשית והעברת התמקדות מפעילויות של עיסוק במשככי כאבים לפעילויות אחרות שתומכות בהתמודדות של יצירה.
כמו בכל תהליך של התמודדות עם התמכרות או התמודדות עם בעיה רגשית, התמיכה המקצועית והחברתית מאוד חשובה. אם אתה רוצה כי תהליך הגמילה מהימורים יצליח, כדאי לשקול לשקול מעטפת מקצועי בנוסף לקבוצות התמיכה.
שיטת טאותרפיה התפתחה על-ידי מכורים שחוו גמילה מסמים, אלכוהול והימורים, היינו שם ואנחנו מכירים את הלילה, מכירים את האפילה ויכולים לעזור לכם לצאת ממעגל ההתמכרות אל עבר שינוי בחיים.
משל זן מפורסם
משל הזן – סיפור הספל והתה
יום אחד הגיע פרופסור מכובד וידוע לפגוש מאסטר זן, כדי ללמוד ולהבין את חכמת הזן. המאסטר קיבל את הפרופסור בברכה והזמין אותו לשבת ולשתות תה.
המאסטר התחיל למזוג את התה לספל של הפרופסור, והמשיך למזוג למרות שהספל כבר היה מלא, והתה התחיל לגלוש החוצה ולשפוך על השולחן.
הפרופסור, שנדהם מהמראה, אמר: "הספל כבר מלא! לא ניתן להוסיף עוד!"
המאסטר חייך ואמר: "כמו הספל הזה, גם אתה מלא בדעותיך, רעיונותיך והאגו שלך. כדי ללמוד ולהבין את חכמת הזן, עליך קודם לרוקן את הספל שלך."
מוסר ההשכל
המשל הזה מדבר על הצורך בריסוק האגו כדי לפנות מקום ללמידה והבנה אמיתית. כמו הספל המלא שאינו יכול לקבל עוד תה, כך גם אדם מלא באגו, בדעות ובאמונות שלו אינו יכול לקבל וללמוד דברים חדשים. רק כאשר אנו מרוקנים את עצמנו מהאגו ומניחים בצד את הדעות הקדומות שלנו, אנו יכולים להתחיל ללמוד ולהבין את חכמת החיים בצורה אמיתית. ריסוק האגו מאפשר לנו לראות את העולם בצורה חדשה, להתפתח ולהתקרב לאמת הפנימית שלנו.