הרעל של האשמה
הרעל של האשמה
הופכים את הבלתי אפשרי לאפשרי
הרעל של האשמה
אשמה רעילה
רגש האשמה הוא רגש אנושי מורכב שמתעורר באדם כאשר הוא מרגיש כי עשה משהו שגוי או לא נכון, ויכול להיות אף תוצאה של מעשה או החלטה שלו שגרמה לנזק, פגיעה או התעסקות שלילית עם אחרים או עם עצמו. האדם שמרגיש אשם עשוי לחוות תחושות של עצב, אבסורד, אבל גם רצון לפצות או לתקן את המעשה שהוא חשב עליו כגורם לרגש האשמה.
רגש האשמה הוא חלק מהקונפליקט הפנימי של האדם, הנובע ממערכות הערכים והאתיקה שלו, ומהשאלות המורכבות של מה הוא "הדבר הנכון לעשות". רגשות אלו עוסקים בהתנהגות, בהחלטות, ובהתאמת הפעולות לערכים אישיים וחברתיים.
מהבחינה הפסיכולוגית, רגש האשמה עשוי להיות חיובי, שכן הוא יכול לעודד את האדם לתקן את מעשיו, לשפר את דרכי ההתנהגות שלו ולהתפתח ברמה האישית. עם זאת, גם כאשר רגש האשמה מכוון ללמידה ולהתפתחות, הוא עדיין יכול להיות חוויה מורכבת ולא נעימה.
יש להבחין בין רגש אשמה טבעי, שהוא משמעותי ותורם להתפתחות, לבין תחושת אשמה מוגזמת או לא רציונלית, שעלולה להוביל לעיסוק יתר, ייאוש ודכדוך, שמפריעים לתהליך של למידה ותיקון.
כדי להתמודד בצורה בריאה עם רגש האשמה, חשוב לזהות את מקורותיו וללמוד ממנו, תוך מתן הכוונה חיובית לשינוי ולהתקדמות אישית. לעיתים, ניתוק מהמעשה שהוביל לאשמה והתמקדות בטיפול עצמי ושיפור עצמי יכולים לסייע להתמודד עם רגשות אלו בצורה יעילה יותר.
מרכז יום לטיפול בטראומה, התמכרויות וחוסר איזון נפשי בישראל
"בואו לתחילת המסע לחופש מהתמכרות לאלכוהול, סמים, כדורים ותגלו מחדש את חייכם בחיבוק השקט של "DaoTherapy Rehab בתאילנד—במקום שבו ריפוי הוליסטי פוגש החלמה מעצימה."
רגש האשמה בשיטת 12 הצעדים
רגש האשמה הוא מרכיב קריטי אצל הסובלים מהתמכרויות ובעיות נפשיות שונות ומגוונות. לאשמה תפקיד מרכזי בחוסר היכולת של בני אדם להיגמל, מהימורים, סמים, אלכוהול, קניות, יחסים הרסניים, חוסר תפקוד, דיכאון, התמכרות לפורנו ולמין ועוד.
הפכתי להם את האשמה - מחטא למחלה
הפתרון שמצא ביל ווילסון היא בהבנה שההתמכרות היא מחלה, מחלה שלאדם אין שום שליטה עליה, מחלה קטלנית והרסנית, מחלה שקופה כי האדם החולה בה לא חסרה לו רגל, או כליה, או ריאה, זו מחלה שקשה לאבחון, מחלה שזוכה לגינוי, גינוי חברתי תרבותי ומשפחתי.
תלמדו עם המקצוענים ביותר
מסלולי הלימודים של טאותרפיה
מה פרויד חש על רגש האשמה
זיגמונד פרויד, האב המייסד של תורת הפסיכואנליזה, עסק במורשתו התיאורטית גם בתחום רגשות כמו רגש האשמה. לפי התיאוריה של פרויד, האשמה היא רגש שנובע מהפנטזיות העצמאיות שקשורה בצדדים החשובים בחיים של האדם – התשוקות, ההתנהגות, והאני הפנימי.
רגש האשמה בבודהיזם
בבודהיזם, רגש האשמה מתנהג בצורה מעט אחרת מאשר במסגרת התיאוריה הפסיכואנליטית של פרויד. הבודהיזם הוא תרבות ומסורת דתית ופילוסופית שמקורה בהודו והתפתחה בעולם הבודהי.
בתרבות הבודהיסטית, רגש האשמה נתקל בכמה בעיות:
1. רגש האשמה כמעצב מודעות: הבודהיזם מגדיר רגשות כחלק מהסבל האנושי, שכל סבל בא מרגשות ותאוות עצמאיות. רגש האשמה עשוי להתעורר כתגובה למעשים שגויים או מסורים של האדם, ולאחר מכן יכול להוות מעצב מודעות על מנת להתנהג בצורה טובה יותר.
2. רגש האשמה וחסד: הבודהיזם מעריך את חשיבות החסד והרחמים, וכך קונפליקט בין רגש האשמה לבין הסיבה המובנית בתודעה גורמת להפרעה רגשית. הבודהיזם מעודד את האדם להתנהג באופן רגוע ובטוח, להבין את האשמה שלו, וללמוד מהמצבים בהם התנהג גרוע ולשנות את דרכי ההתנהגות שלו.
3. המעמד של האני הפנימי: הבודהיזם מדגיש את הצורך להבין ולשחרר את האני הפנימי מצרכים מתועבים או מוסריים. כשאדם משחרר את עצמו מהתחביבים והתקוות השגויות, הוא יכול להתמקד בהתפתחותו הרוחנית ולהיות בסביבה של מקודשות.
4. הסעיף החשוב ביותר הוא שאשמה מקורה בבורות, בעיוורון, בתעתוע, בהפנמת אידאליים ומוסריות וערכים נוקשים לא מציאותיים, לא הגיוניים, לא נורמאליים. כאשר האדם מפנים נטיות, דעות, אמונות, תפיסת עולם מוסרית, תפיסת אידאליים קיצוניים, אמיתות מוחלטות, דעות פוליטיות נוקשות, אידיאליים להצלחה ולשמות הם מנוע קטלני לאשמה בלתי פוסקת. הפתרון במקום אשמה, במקום פעולה מוסרית מתוך כאב פנימי של אשמה ורצון להימנע מרגש האשמה לפעול בעולם מתוך חמלה. חמלה היא הדרך לא לפגוע לא מתוך מוסריות כפויה אלא מתוך הבנת האחר וחיבור לטבע חיבור לעולם החי.
בקיצור, בבודהיזם, רגש האשמה עשוי להתעורר, אך עם התמקדות בתודעה ובהתנהגות בריאה, יש דרכים להתמודד עם רגשות אלו ולתפקד טוב יותר. הבודהיזם מכביר על החסד וההתפתחות הרוחנית כדרכים לשחרר עצמנו מהשליטה של האשמה ולהתרחק מן התחביבים והפעולות הפוגעות בנו ובאחרים.
רגש האשמה מיותר
לסיכום אני יכול לומר שמזה 31 שנים אני חי בדרך חיים רוחנית, דרך 12 הצעדים, קארל יונג, בודהיזם, טאואיזם ועוד.
הכעס על עצמי היה עצום אבל מכורים נוטים להתמרד כאשר מצביעים על הבעיה המוסרית האישית החברתית והתרבותית שלהם. רובם אנשים קיצוניים בהתמכרות שלהם, אך גם במוסריות שלהם. יש להם שאיפות לשלמות וכאשר הם אינם עומדים בסטנדרטים של עצמם הם מתמרדים, מתכנסים פנימה יוצאים לפועלות קיצוניות ופוגעניות.
רק דרך 12 הצעדים הצלחתי לעלות על דרך חיים ובזכות הבודהיזם הצלחתי להשתחרר כליל מרגש האשמה. מה שגיליתי שהטבע הפנימי שלי מאוזן טהור, נקי, בעל חמלה טבעית, אמפתיה אינסופית, קבלה של האחר, ושל עצמי.
חופשששששש